Εύκολες συνταγές

Συνταγή για ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες

Σχετικά με τη συνταγή

Το ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες είναι ένα απολαυστικό και γευστικό πιάτο που συγκεντρώνει τις ζωηρές μεσογειακές γεύσεις της Ιταλίας. Αυτή η κλασική συνταγή συνδυάζει τρυφερά στήθη κοτόπουλου με ζουμερές ντομάτες, αρωματικά βότανα και σκόρδο, με αποτέλεσμα ένα λαχταριστό γεύμα που θα ενθουσιάσει τους γευστικούς κάλους σας. Με τα απλά αλλά βαριά συστατικά του, αυτό το πιάτο είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας σε μια συγκέντρωση ή ειδική περίσταση.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Συστατικά
Ποσότητα

στήθη κοτόπουλου
4 μονάδες

Ώριμες ντομάτες
4 μεγάλα

Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας

Σελίδες σκόρδο
4

Φύλλα φρέσκου βασιλικού
1 φλιτζάνι

Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού

Μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να φτιάξετε ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες, θα φτιάξετε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά:

  1. Πανίδα κοπής
  2. Μαχαίρι
  3. Ταψί
  4. Μπολ ανάμειξης
  5. Κουτάλι ή σπάτουλα
  6. Μεζούρες
  7. Φούρνος

Προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C).
  2. Ξεπλύνετε τα στήθη κοτόπουλου με κρύο νερό και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας.
  3. Παρατηρήστε τα στήθη κοτόπουλου με αλάτι και μαύρο πιπέρι και από τις δύο πλευρές.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  5. Προσθέστε τα στήθη κοτόπουλου στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  6. Μεταφέρετε τα ροδισμένα στήθη κοτόπουλου σε ένα ταψί.
  7. Κόψτε τις ντομάτες και τις σκελίδες σκόρδου.
  8. Το παρατηρούμε τις φέτες ντομάτας πάνω από τα στημένα κοτόπουλου, ακολουθούμενες από τις σκελίδες σκόρδου.
  9. Ρίξτε ελαιόλαδο πάνω από τις ντομάτες και πασπάστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  10. Κόψτε τα φύλλα φρέσκου βασιλικού σε μικρότερα κομμάτια και σκορπίστε τα πάνω στις ντομάτες.
  11. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το σήμα στον προθερμασμένο φούρνο.
  12. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και οι ντομάτες είναι μαλακές και ζουμερές.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για το ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες είναι περίπου 15 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να καρυκεύσετε το κοτόπουλο, να κόψετε τις ντομάτες και το σκόρδο σε φέτες και να συναρμολογήσετε το πιάτο πριν το ψήσετε στο φούρνο. Ο χρόνος ψησίματος στο φούρνο είναι περίπου 25-30 λεπτά, με αποτέλεσμα ο τελικός χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος να είναι περίπου 40-45 λεπτά. Αυτή η συνταγή είναι σχετικά γρήγορη και εύκολη στην παρασκευή της, για πολυάσχολες νύχτες της εβδομάδας ή όταν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα γευστικό πιάτο ιταλικής έμπνευσης.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Για ενισχυμένη γεύση, μαρινάρετε τα στήθη κοτόπουλου σε ελαιόλαδο, σκόρδο και βότανα για 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε.
  • Χρησιμοποιήστε ώριμες και ζουμερές ντομάτες για να δείτε μια πλούσια και γευστική σάλτσα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μια νότα θερμότητας πασπαλίζοντας μερικές νιφάδες κόκκινες πιπεριάς πάνω από τις ντομάτες.
  • Σερβίρετε το ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες μαζί με ένα κρεβάτι ζυμαρικά al dente ή ψωμί κρούστας για τη νόστιμη σάλτσα.
  • Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πριν το σερβίρετε για να προσθέσετε μια τελευταία πινελιά φρεσκάδας και αρώματος.
  • 🎉 Επαγγελματική συμβουλή: Παίξτε λίγη ζωντανή ιταλική μουσική ενώ μαγειρεύετε για να φτιάξετε τη διάθεση και να μεταφερθείτε στους όμορφους δρόμους της Ιταλίας! 🇮🇹

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Το ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό πιάτο που προσφέρει ισορροπία πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τις κατά προσέγγιση θρεπτικές γνώσεις ανά μερίδα:

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
35 g

Υδατάνθρακες
10 g

Παχιά
8g

Ίνα
3g

Βιταμίνη C
30%

Σίδερο
15%

Ασβέστιο
6%

*Οι θρεπτικές ουσίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και τις ποσότητες που αναφέρονται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Για να σερβίρετε ιταλικό με ντομάτες, κοτόπουλο ένα στήθος σε κάθε πιάτο και απλώστε με κουτάλι τις ζουμερές ντομάτες από πάνω. Μπορείτε να το γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα βασιλικού για οπτική γοητεία. Αυτό το πιάτο συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία συνοδευτικών εναλλακτικών, όπως:

  • Κρεμώδης πουρές πατάτας
  • Ψητά λαχανικά (όπως κολοκυθάκια, πιπεριές ή μελιτζάνες)
  • Ατμού- Σπανάκι στον ατμό ή σοταρισμένο
  • Ψωμί από σκόρδο
  • Μια ανοιχτόπράσινη σαλάτα με μπινεγκρέτ βαλσάμικο

Αυτές οι παράπλευρες εναλλακτικές συμπληρώνουν τις γεύσεις του ιταλικού κοτόπουλου με ντομάτες και παρέχουν ένα πλούσιο γεύμα. Επιλέξτε την επιλογή που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας προτιμήσεις και στις διατροφικές σας ανάγκες.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν έχετε υπολείμματα από το ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες, είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε σωστά για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες αποθήκευσης:

  1. Αφήστε το πιάτο να κρυώσει εντελώς πριν αποθηκεύσετε.
  2. Μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις ντομάτες σε ένα δοχείο αεροστεγών ή τυλίξτε τα σφιχτά με πλαστική μεμβράνη.
  3. Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 3-4 ημέρες.
  4. Όταν ξαναζεσταίνετε, το κοτόπουλο και τις ντομάτες σε ένα σκεπασμένο ταψί και ζεστάνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι η υφή και η γεύση μπορεί να αλλάξουν ελαφρώς κατά την αναθέρμανση, αλλά το πιάτο θα παραμείνει νόστιμο.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Το ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες προσφέρει πολλά για την υγεία λόγω των θρεπτικών συστατικών του:

  1. Στηθάκια κοτόπουλου: Πλούσιο σε άπαχη πρωτεΐνη, το κοτόπουλο βοηθά στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των κορεσμών, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προάγει τον κορεσμό.
  2. Ντομάτες: Γεμάτες με αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, οι ντομάτες υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, μειώνουν τη φλεγμονή και συμβάλλουν σε υγιές δέρμα.
  3. Ελαιόλαδο: Βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λίπη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
  4. Σκόρδο: Γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
  5. Φύλλα βασιλικού: Ο βασιλικός είναι πηγή βιταμινών Α, Κ και C, καθώς και αντιοξειδωτικών. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές δαπάνες και να βοηθά στην πέψη.

Ενσωματώνοντας αυτά τα συστατικά στη διατροφή σας, μπορείτε να κάνετε ένα γευστικό γεύμα αποκομίζοντας ταυτόχρονα για την υγεία που προσφέρουν.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε ιταλικό κοτόπουλο με ντομάτες, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  1. Κοτόπουλο Caprese: Μια ανατροπή στην κλασική σαλάτα Caprese, αυτή η συνταγή συνδυάζει ψητό κοτόπουλο με φρέσκια μοτσαρέλα, ώριμες ντομάτες και φύλλα βασιλικού.
  2. Παρμεζάνα κοτόπουλου: Παναρισμένες κοτολέτες κοτόπουλου με σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί, σερβίρονται πάνω από ζυμαρικά ή με μια πλευρά λαχανικών.
  3. Μεσογειακό γεμιστό κοτόπουλο: Στήθη κοτόπουλου γεμίζει με σπανάκι, τυρί φέτα και λιαστές ντομάτες, ψημένα στην τελειότητα.
  4. Τηγάνι κοτόπουλου Τοσκάνης: Ένα πιάτο με ένα τηγάνι με κοτόπουλο, ντομάτες, σκόρδο και σπανάκι μαγειρεμένα σε γευστικό ζωμό.

Αυτές οι συνταγές μοιράζονται την ουσία της ιταλικής κουζίνας και ενσωματώνουν διάφορα υλικά και μεθόδους μαγειρέματος για να δημιουργήσουν νόστιμα και χορτατικά γεύματα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή εμπνέεται από τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της Ιταλίας, που είναι γνωστή για τις ζωηρές γεύσεις και τα φρέσκα υλικά της. Διάσημοι σεφ όπως οι Giada De Laurentiis, Lidia Bastianich και Mario Batali έχουν συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της ιταλικής κουζίνας παγκοσμίως. Το πάθος τους για το ιταλικό φαγητό και η τεχνογνωσία τους στο συνδυασμό απλών αλλά υψηλής ποιότητας υλικών έχουν χρησιμοποιήσει ως έμπνευση για πολλούς οικιακούς μάγειρες και επαγγελματίες σεφ.

Με την εμφύσηση της δημιουργικότητας και της δεξιοτεχνίας τους στις δικές μας κουζίνες, μπορούμε να αναδημιουργήσουμε τις αυθεντικές γεύσεις και να αναβαθμίσουμε τις γευστικές μας εμπειρίες. Φορέστε λοιπόν την ποδιά σας, συγκεντρώστε τα υλικά σας και ξεκινήστε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ιταλία με αυτή την απολαυστική συνταγή ιταλικού κοτόπουλου με ντομάτες! 🍅🍗 Απολαύστε!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button