Εύκολες συνταγές

Συνταγή ψωμιού με σπόρους Chia

Συνταγή ψωμιού με σπόρους Chia

Σχετικά με τη συνταγή

Αυτή η συνταγή ψωμιού με σπόρους Chia είναι μια απολαυστική και θρεπτική επιλογή για τους λάτρεις του ψωμιού. Γεμάτο με την καλοσύνη των σπόρων chia, προσφέρει μια μοναδική υφή και γεύση που θα σας αφήσει να θέλετε περισσότερο. Οι σπόροι Chia είναι γνωστοί για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθιστώντας αυτό το ψωμί όχι μόνο νόστιμο αλλά και καλό για την υγεία σας.

Συστατικά

<πίνακας>

Ξηρά συστατικά
Υγρά συστατικά

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1/2 φλιτζάνι σπόροι chia
2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτήν τη συνταγή, θα επεξεργαστεί τα εργαλεία και τα συστατικά:

Εργαλεία:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή κουτάλι
  • Τηγάνι για καρβέλι
  • Περγαμηνόχαρτο
  • Φούρνος

Συστατικά:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Σπόροι Chia
  • Μπέικιν πάουντερ
  • Αλάτι
  • Ζεστό νερό
  • Μέλι
  • Ελαιόλαδο
  • Αυγό

Τώρα ας προχωρήσουμε στην προετοιμασία.

Προετοιμασία

Βήμα 1: Προθερμάνετε το φούρνο

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 350°F (175°C) και ετοιμάστε το ταψί σας να στρώνετε με λαδόκολλα.

Βήμα 2: Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά

Σε ένα μπολ αναμίξτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τους σπόρους chia, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατέψτε τα καλά χρησιμοποιώντας ένα σύρμα ή κουτάλι.

Βήμα 3: Προσθέστε υγρά συστατικά

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το ζεστό νερό, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αυγό μέχρι να ενωθούν καλά.

Βήμα 4: Συνδυάστε τα μείγματα

Ρίξτε σιγά σιγά τα υγρά υλικά στο μπολ με τα ξηρά υλικά. Ανακατέψτε το μίγμα μέχρι να ενωθούν όλα και να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο κουρκούτι.

Βήμα 5: Ψήστε το ψωμί

Αδειάζετε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα, απλώνοντάς την ομοιόμορφα. Η έκθεση το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο.

Βήμα 6: Ψύξτε και σερβίρετε

Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το ψωμί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο τηγάνι για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, το μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Η προετοιμασία αυτού του ψωμιού με σπόρους Chia διαρκεί περίπου 15 λεπτά, επιπλέον 40-45 λεπτά για το ψήσιμο. Έτσι συνολικά, μπορείτε να έχετε αυτό το νόστιμο ψωμί έτοιμο να το βάλετε σε περίπου 1 ώρα.

[Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans]

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακατέψει καλά τα ξηρά συστατικά για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα οι σπόροι chia.
  • Για μια πιο γλυκιά παραλλαγή, μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου ή νέκταρ αγαύης.
  • Πειραματιστείτε με την προσθήκη διαφορετικών μπαχαρικών ή βοτάνων για να βελτιώσετε τη γεύση, όπως κανέλα, δεντρολίβανο ή σκόνη σκόρδου.
  • Αν προτιμάτε πιο απαλή κρούστα, καλύψτε το ψωμί με αλουμινόχαρτο κατά τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>

Θερμίδες
Παχιά
Υδατάνθρακες
Πρωτεΐνη
Ίνα

180
4g
30 g
6g
8g

Κάθε μερίδα αυτού του ψωμιού με σπόρους Chia παρέχει περίπου 180 θερμίδες, με 4g λίπους, 30g υδατάνθρακες, 6g πρωτεΐνης και γενναιόδωρα 8g φυτικών ινών. Είναι μια θρεπτική και χορταστική επιλογή για πρωινό ή ως σνακ.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Αυτό το ψωμί από πόρους Chia μπορεί να το μόνο του ή να σερβίρετε με διάφορα συνοδευτικά. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το σερβίρισμα και τις πλευρικές εναλλακτικές:

  1. Ψητό και άλειμμα: Κόψτε το ψωμί από σπόρους Chia και φρυγανίστε το ελαφρά. Απλώστε μια στρώση βούτυρο, μαρμελάδα ή το αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών για ένα υπέροχο πρωινό ή σνακ.

  2. Σάντουιτς: Χρησιμοποιήστε το ψωμί από σπόρους Chia για να φτιάξετε νόστιμα σάντουιτς. Γεμίστε το με τα υλικά που προτιμάτε, όπως γαλοπούλα σε φέτες, τυρί, μαρούλι και ντομάτα για ένα χορταστικό γεύμα.

  3. Τοστ με αβοκάντο: Κορυφαίο φρυγανισμένο ψωμί από σπόρους Chia με πουρέ αβοκάντο, λίγο αλάτι και πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για μια μοντέρνα και υγιεινή επιλογή σνακ.

  4. Μπροσκέτα: Κόψτε το ψωμί σε μικρότερα κομμάτια, φρυγανίστε τα και προσθέστε φρέσκια ντομάτα, βασιλικό, σκόρδο και λίγο γλάσο βαλσάμικο για ένα γευστικό ορεκτικό.

  5. Γαλλικό τοστ: Μετατρέψτε αυτό το ψωμί σε ένα παρακμιακό πρωινό, χρησιμοποιώντας το για να φτιάξετε γαλλικό τοστ. Βουτήξτε τις φέτες σε ένα συνδυασμό χτυπημένων αυγών, γάλακτος και κανέλας και στη συνέχεια μαγειρέψτε σε ένα ταψί μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε με σιρόπι σφενδάμου και φρέσκα φρούτα.

  6. Σούπα ή συνοδευτικό σαλάτας: Απολαύστε μια φέτα ψωμί από σπόρους Chia μαζί με ένα ζεστό μπολ σούπας ή ως συνοδευτικό με μια δροσιστική σαλάτα.

  7. Τυρί και αλλαντικά: Κόψτε το ψωμί σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και προσθέστε τα σε μια σανίδα τυριών και αλλαντικών. Παρέχουν μια υγιεινή και χωρίς γλουτένη επιλογή για βουτιά και απόλαυση με διάφορα τυριά, αλλαντικά, φρούτα και ντιπ.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε το ψωμί από τους σπόρους Chia φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο ή τυλίξτε το σφιχτά με πλαστική μεμβράνη. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου έως και 3 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε μεμονωμένες φέτες σε σακούλες κατάψυξης για μελλοντική χρήση. Πριν καταναλώσετε κατεψυγμένες φέτες, ξεπαγώστε τις σε θερμοκρασία δωματίου ή φρυγανίστε τις για μια νόστιμη και ζεστή απόλαυση.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που διαφήμιση

Ο σπόροι chia είναι το βασικό συστατικό της συνταγής, προσφέροντας πολλά για την υγεία. Είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν την πέψη και προάγουν το αίσθημα πληρότητας. Οι σπόροι Chia είναι επίσης γεμάτοι με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα πιθανά καραγγειακά τους. Επιπλέον, παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μετάλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει αλεύρι ολικής αλεύσεως, το οποίο είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες και θρεπτικές ουσίες σε σύγκριση με το ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι. Το ψωμί περιλαμβάνει επίσης μέλι ως φυσικό γλυκαντικό, που προσφέρει ορισμένα αντιοξειδωτικά και πιθανές αντιμικροβιακές δαπάνες.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για ψωμί με σπόρους Chia, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε και τις παρόμοιες συνταγές:

  1. Ψωμί με λιναρόσπορο: Αντικαταστήστε τους σπόρους chia με αλεσμένους λιναρόσπορους για μια διαφορετική ανατροπή σε ένα θρεπτικό ψωμί.

  2. Πολύσπορο ψωμί: Ενσωματώστε μια ποικιλία δημητριακών όπως βρώμη κινόα και κεχρί στη ζύμη του ψωμιού σας για πρόσθετη υφή και θρεπτικά συστατικά.

  3. Ψωμί από σπόρους χωρίς γλουτένη: Δημιουργήστε μια εκδοχή αυτού του ψωμιού χωρίς γλουτένη χρησιμοποιώντας ένα μείγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη όπως αλεύρι αμυγδάλου, αλεύρι φαγόπυρου και άμυλο ταπιόκας.

  4. Ψωμί Chia με μπανάνα: Προσθέστε πολτοποιημένες όριμες μπανάνες στο κουρκούτι για διακριτικά γλυκό και υγρό ψωμί με επιπλέον ώθηση από σπόρους chia.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Η έμπνευση για αυτή τη συνταγή ψωμιού με σπόρους Chia προέρχεται από τον διάσημο διατροφολόγο και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Joy Bauer. Το πάθος της Joy για τη δημιουργία υγιεινών και γευστικών συνταγών την έχει κάνει δημοφιλή φιγούρα στον γαστρονομικό κόσμο. Η εστία της στην ενσωμάτωση θρεπτικών συστατικών στα καθημερινά γεύματα ευθυγραμμίζεται καλά με τη φιλοσοφία πίσω από αυτό το ψωμί Chia Seed. Η τεχνογνωσία και η αφοσίωση της Joy στην προαγωγή της υγείας μέσω των τροφίμων έχουν εμπνεύσει πολλούς, και αυτή η συνταγή είναι απόδειξη της μαγειρικής της λαμπρότητας.

Μαζέψτε λοιπόν τα υλικά σας και ξεκινήστε την περιπέτεια Chia Seed Bread. Ήρθε η ώρα να είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό καρβέλι που θα προσθέσει χαρά και γεύση στο ρεπερτόριο σας!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button